Carian
October 18, 2016

Keputusan PTPTN Menghentikan Pembiayaan Penuh Mengecewakan

Kenyataan terkini oleh Pengerusi Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), Shamsul Anuar Nasarah, bahawa PTPTN tidak mampu memberi pinjaman 100 peratus kepada pelajar yang ingin ke institusi pengajian tinggi awam (IPTA) amatlah mengecewakan.

Menurut kenyataan itu, keputusan dibuat berdasarkan kadar pembayaran balik peminjam PTPTN yang rendah.

Kami memahami kekangan ini akan memberi implikasi kepada pihak PTPTN, namun begitu PTPTN juga perlu sedar bahawa institusi tersebut merupakan sumber utama rakyat Malaysia untuk menyambung pelajaran di peringkat pendidikan tinggi. Oleh itu keputusan sebegini bukan sahaja memberi kesan kepada pelajar secara khususnya, tetapi ia juga akan memberi kesan kepada masa depan Malaysia yang semakin sempit ruang untuk mendapatkan pendidikan tinggi.

Masalah pembayaran semula ini telah lama dikenalpasti oleh pihak PTPTN dan sehingga kini nampaknya mereka masih gagal untuk melaksanakan apa-apa tindakan perancangan yang berkesan untuk mengatasinya. Malah, daripada dulu lagi KEADILAN sudah menyarankan pihak kerajaan untuk mengkaji punca sebenar permasalahan ini. Sehingga kini kami tidak dimaklumkan tentang sebarang kajian yang dibuat.

Kenaikan kos sara hidup yang tinggi sudah pasti akan memberi kesan kepada para peminjam. Dalam pada itu, segelintir peminjam juga pastinya menghadapi masalah mendapat pekerjaan, atau hanya mampu memperoleh pekerjaan dengan gaji yang tidak seberapa. Faktor-faktor ini perlu juga diambil kira kerana keperluan kehidupan harian seperti makan dan minum, kos pengangkutan dan bayaran sewa serta utiliti rumah mesti diutamakan.

Kerajaan juga perlu sedar bahawa kos pembiayaan pendidikan di Malaysia merupakan antara yang tertinggi di dunia menurut sebuah kajian oleh pakar di London (High cost of varsity degree, The Star, 27 OKtober 2015). Kajian yang berasaskan perbandingan pendapatan keluarga dan kos pengajian ini menyatakan ibu bapa rata-ratanya perlu membelanjakan 55% gaji bulanan mereka untuk seorang anak mendapatkan ijazah.

Tanpa PTPTN atau apa-apa bantuan kewangan seumpamanya, majoriti rakyat Malaysia akan menghadapi kesusahan untuk menyambung pelajaran sehinggakan ada yang terpaksa meminjam daripada keluarga, kawan-kawan, malah yang lebih teruk lagi ada juga yang meminjam daripada ah long.

Jadi kami menyarankan pihak kerajaan untuk mengkaji semula keputusan ini dan mengambil langkah-langkah yang sebaiknya untuk mengatasi masalah ini dengan lebih menyeluruh. Jangan gadaikan masa depan Malaysia sedangkan pengurusan oleh pihak PTPTN dan kerajaan sendiri tidak baik. Betulkan diri dahulu sebelum menghukum rakyat yang semakin tertindas.

NIK NAZMI NIK AHMAD
KETUA ANGKATAN MUDA KEADILAN MALAYSIA

Related Posts
crossmenuchevron-up