Carian
March 30, 2021

Hak Demonstrasi Di Bawah Jaminan Perlembagaan

Pada hari Sabtu yang lalu, sekumpulan anak muda dan aktivis telah berarak ke Padang Merbok dan melakukan aksi duduk bantah di hadapan bangunan Parlimen. Setakat ini, tidak ada pengumuman yang mengatakan para demonstran ini telah melanggar SOP terkait wabak COVID-19.

Sebaliknya, terdapat beberapa individu yang terlibat dengan unjuk rasa pada Sabtu telah dipanggil oleh pihak polis untuk diambil keterangan mereka. Jika ada pertuduhan terhadap mereka, ia harus dibuat secara terbuka dan diteliti oleh badan kehakiman kita yang bebas.

Tindakan polis memanggil para pemimpin dan aktivis yang terlibat dengan demonstrasi aman tersebut sangat membimbangkan dan merungsingkan. Wabak COVID-19 ini ternyata telah memberi tantangan yang maha dahsyat pada institusi-institusi serta kesihatan demokrasi kita.

Ia memberi keyakinan dan kekuatan kepada diri saya tatkala menyaksikan keprihatinan yang ditonjolkan anak-anak muda ini tentang negara, dan dengan tertib dan aman menganjurkan unjuk rasa tanpa melanggar SOP terkait wabak.

Saya menggesa pihak polis untuk mencontohi ketertiban aktivis-aktivis ini, tonjolkan ketelusan agar Malaysia dapat terserlah sebagai demokrasi yang matang, meski keadaan yang malap saat ini.

Tidak ada sesiapa yang harus gentar dalam menyatakan pendirian serta pendapat dalam masyarakat demokratik semacam kita.

Sebilangan kita merasakan dengan berdemonstrasi itu adalah selari dengan jaminan Perlembagaan, dan sebarang cubaan untuk menghakis hak itu wajar disanggah.

ANWAR IBRAHIM

Related Posts
crossmenuchevron-up