Carian
May 26, 2021

Strategi Pasca COVID-19 (PSPC19)

Ia adalah sebuah inisiatif dan wahana yang mengajak semua pihak berkepentingan untuk bekerjasama dan berkongsi, serta memanfaatkan data dan kepakaran yang ada untuk membawa negara dan rakyat keluar dari pandemik COVID-19 secara tuntas. (Rujuk: https://www.pascacovid.my/)

Antara objektifnya adalah:
- Meningkatkan kesedaran masyarakat umum tentang wabak COVID-19 melalui program-program temubual, perkongsian maklumat dan data, serta galakan;
- Merangkul para pemegang taruh, pihak berkuasa dan juga pakar dari Malaysia dan dari mana-mana negara untuk mencari formula terbaik untuk membendung wabak COVID-19;
- Membangunkan suatu sistem di mana ia mampu mengumpul, menapis, menganalisa serta berkongsi data dengan pihak-pihak yang komited dan berkepentingan untuk penyelidikan, analisa serta membantu dalam merangka kebijakan

Saya merasakan tahap kesabaran rakyat Malaysia sudah di tahap maksimum dan mereka kecewa melihat kepada kebijakan pemerintah terkait pandemik yang seperti tidak ada arah tujuan dan tidak membawa impak yang meyakinkan.

Kerja kerajaan bukan berharap, tetapi harus memberi harapan kepada rakyat. Apa yang kita lihat hari ini sangat bercelaru.

Melihat ke depan, kita perlukan lebih banyak kerjasama dan juga sikap keterbukaan. PSPC19 akan menyumbang ke arah ini, dengan jaminan kepada beberapa prinsip yakni inklusif, kolaboratif, serta pendekatan yang mampu menyelesaikan permasalahan.

Apa yang penting, kami akan menggunakan data dan sains data dalam mengesyorkan jalan dalam menambahbaik strategi vaksinasi, mendukung warga yang terkesan teruk dengan langkah PKP, dan juga meningkatkan Intervensi Bukan Farmasi (NPI) dengan matlamat melindungi rakyat serta membuka kembali sektor ekonomi dengan selamat.

Related Posts
crossmenuchevron-up