Carian
October 5, 2022

Tarikh Pembubaran DUN Selangor, Pulau Pinang dan Negeri Sembilan

Majlis Presiden Pakatan Harapan telah mengadakan satu perbincangan dengan Menteri-Menteri Besar Selangor dan Negeri Sembilan serta Ketua Menteri Pulau Pinang pada hari ini berhubung isu tarikh pembubaran Dewan Undangan Negeri bagi ketiga-tiga negeri tersebut.

Majlis Presiden mengambil maklum laporan Jabatan Metereologi yang berkata bahawa fenomena La Nina dan monsun Timur Laut hingga ke awal tahun depan bakal menyaksikan jumlah taburan hujan yang tinggi serta kemungkinan berlaku hujan lebat dan banjir di kebanyakan negeri.

Majlis Presiden turut mengambil maklum bahawa Kerajaan-Kerajaan Negeri Selangor, Negeri Sembilan dan Pulau Pinang telah mempertingkat tahap kesiapsiagaan bagi menghadapi musim banjir di negeri masing-masing sesuai dengan prinsip mengutama nasib rakyat berkait nyawa dan harta benda.

Oleh itu, Majlis Presiden menerima pendirian Menteri-Menteri Besar Selangor dan Negeri Sembilan serta Ketua Menteri Pulau Pinang bahawa Dewan-Dewan Undangan bagi negeri-negeri tersebut akan dibubarkan pada tahun 2023, pada satu tarikh yang akan diumum kelak.

Anwar Ibrahim 

Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN)

Mohamad Sabu 

Parti Amanah Negara (AMANAH)

Loke Siew Fook 

Parti Tindakan Demokratik (DAP)

Madius Tangau 

Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (UPKO)

Related Posts
crossmenuchevron-up