Carian
February 7, 2022

Transit Acquirer Sdn Bhd: Menuntut Jawapan Terperinci Menteri Kewangan

Saya pernah membangkitkan perihal Transit Acquirer Sdn Bhd yang ingin membangunkan Sistem Pembayaran Tanpa Tunai Bersepadu (ICPS) untuk sistem pembayaran kesemua tambang keretapi dan bas di seluruh Lembah Klang.

Projek ini telah membelanjakan ratusan juta dari tahun 2015 sehingga tahun 2018 dan beroperasi pada tahun 2019. Namun, sehingga kini tidak ada sebarang sistem yang dibangun telah digunapakai. Ternyata ini suatu pembaziran dana rakyat dan kerugian besar kepada negara.

Saya telah dimaklumkan awal tahun ini Syarikat Milik Menteri Kewangan (Diperbadankan) (MOFI) mahu memulakan semula projek ini dan telah mengeluarkan satu tender untuk mengenyahkan 70% pemilikan di dalam TASB yang dianggarkan bernilai RM400 juta ringgit.

Terdapat banyak kekeliruan yang perlu dijawab segera oleh Menteri Kewangan berhubung tender ini.

Antaranya:
(a) Berdasarkan dokumen tender, TASB dikatakan bernilai RM400 juta. Atas dasar apa?
(b) Kenapa perlu dilupuskan pemilikan TASB yang mampu menjadi aset strategik negara? Kerajaan sepatutnya memilik dan menguruskannya.
(c) Kenapa jual 70% pemilikan TASB? Siapa yang menentukan sebanyak 70%? Kenapa tidak 0% atau 100% dari TASB?
(d) Kenapa MOF memberikan konsesi kepada TASB selama 20 tahun?
(e) Kenapa setiap operator transit perlu membayar kepada TASB bilamana setiap operator transit telah mempunyai vendor yang melaksanakan platform pembayaran terbuka dalam mendukung agenda nasional?
(f) Dalam dokumen-dokumen tender, dinyatakan di situ bahawa pembida yang berjaya akan ditentukan MOFI tanpa sebarang alasan, dan ianya tertakluk sepenuhnya kepada budi bicara MOFI. Ini jelas satu peluang dan alasan untuk salahguna kuasa dan rasuah.

Justeru itu, adalah jelas bahawa TASB tidak sepatutnya dijual SEHINGGA kerugian yang berlaku sebelumnya disiasat dan dipertanggungjawabkan.

MOFI tidak sepatutnya cuba untuk menutup kerugian dengan menjual syarikat tersebut (berkemungkinan kepada kroni) yang diarahkan kerajaan di bawah Exclusive Rights Agreement (ERA) (akan ditandatangani) dengan konsesi selama 20 tahun.

Operator-operator transit harus membayar kepada TASB tatkala mereka telahpun melaksanakan sistem tersebut.

Saya tuntut penjelasan terperinci dari Menteri Kewangan.

ANWAR IBRAHIM

Related Posts
crossmenuchevron-up