Carian
April 25, 2022

Campur Tangan PM Bukti Menteri Wanita Tidak Kompeten Dan Tidak Diperlukan

1.Pengumuman oleh Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengenai penubuhan Jawatankuasa Khas Kabinet Melindungi Golongan Rentan telah membuktikan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan masyarakat (KPWKM) Datuk Seri Rina Harun tidak kompeten dalam mentadbir kementerian tersebut.
2.Isu – isu yang dibangkitkan oleh PM melalui penubuhan jawatankuasa baharu ini sebenarnya telah ditangani dalam tugas dan bidang kuasa Menteri KPWKM dan Kementerian.

3.Dasar dan undang – undang yang sedia ada masih mampu melindungi golongan rentan melalui penguatkuasaan oleh Jabatan Kebajikan Malaysia (JKM) dan pemegang taruh yang lain. Tetapi kegagalan Menteri KPWKM mentadbir dan menjalankan fungsi Kementerian ini menjadikan beliau tidak lagi diperlukan memandangkan tugas tersebut telah diambil alih oleh Jawatankuasa tersebut.

4.Kritikan yang perlu diberikan perhatian juga kepada Jawatankuasa ini adalah kegagalan utama Kerajaan ini mengiktiraf KPWKM sebagai Kementerian Barisan Hadapan dan kementerian Kanan dalam isu-isu perlindungan dan pembelaan golongan rentan.

5.Malah tiada langsung komitmen dinyatakan oleh Jawatankuasa ini berkaitan keseriusan untuk menggubal rang undang-undang (RUU) yang terkait rapat dengan perlindungan dan pembelaan golongan rentan ini termasuk RUU Anti Gangguan seksual, RUU Profesional Kerja sosial dan RUU Perlindungan warga emas.

YB Senator Fadhlina Sidek
Ahli Dewan Negara

Related Posts
crossmenuchevron-up