Carian
April 10, 2021

Hamzah Zainudin Jangan Ganggu Kerja Ketua Polis Negara

Saya Hassan Abdul Karim, Ahli Parlimen Pasir Gudang memandang serius percubaan Menteri Dalam Negeri, Hamzah Zainuddin yang cuba campur tangan dalam urusan Ketua Polis Negara, Tan Sri Hamid Bador dalam soal pertukaran jawatan dan tugas pegawai-pegawai kanan polis Malaysia dalam PDRM.

Saya mendapat maklum bahawa Ketua Polis Negara telah membuat keputusan menukarkan jawatan dan tugas pegawai-pegawai tinggi PDRM menurut kuasa Undang-Undang yang memperuntukkan “ Control and Command” PDRM adalah terletak dalam bidang kuasa Ketua Polis Negara yang dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong. Menteri Dalam Negeri Hamzah Zainuddin tidak ada kuasa di bawah undang-undang untuk menangguhkan, apa tah lagi untuk menggagalkan keputusan yang telah diambil oleh Ketua Polis Negara.

Saya memandang perkara yang cuba dilakukan oleh Menteri Dalam Negeri adalah serius. Walaupun sekarang negara berada di dalam keadaan Darurat dan Parlimen digantung, ini tidak bermakna Menteri Dalam Negeri mempunyai kuasa yang melampaui peruntukan undang-undang sehingga mengganggu bidang kuasa Ketua Polis Negara.

Satu perkara yang perlu diingat bahawa baru-baru ini, Ketua Polis Negara telah mendedahkan wujudnya gejala yang dipanggil Kartel di dalam PDRM yang telah menjejaskan integriti PDRM. Pada hari ini pula, Sabtu 10 April 2021 melalui telivesyen (Astro Awani jam 3 petang), Ketua Polis Negara telah mendedahkan bahawa Dadah telah menjadi ancaman nombor satu negara. Menurut beliau jumlah rampasan dadah oleh Polis seperti syabu dan lain-lain dalam simpanan PDRM sekarang berjumlah RM3.5 bilion.

Manakala ada akhbar pada hari ini, (Sinar Harian 10 April 2021) di muka depan mendedahkan Malaysia telah menjadi sasaran kartel dadah antarabangsa yang bertujuan menjadikan Malaysia sebagai pusat transit dadah sebelum diseludup ke negara ketiga.

Akhirnya, sebagai Ahli Parlimen, saya menasihatkan supaya Menteri Dalam Negeri menarik balik arahannya yang meminta Ketua Polis Negara menangguhkan keputusan pertukaran pegawai-pegawai kanan Polis. Ketua Polis Negara mesti diberi ruang dan sokongan semua pihak untuk membasmi jenayah di negara ini dan menjadikan PDRM sebuah agensi yang menjaga keselamatan dan ketenteraman awam dapat berfungsi secara profesional, cekap dan amanah.

Hassan Abdul Karim
Ahli Parlimen Pasir Gudang
Merangkap
Ahli Jawatankuasa Pilihan Khas Kebebasan Asasi Dan Hak-Hak Di Bawah Perlembagaan,
Dewan Rakyat

Related Posts
crossmenuchevron-up