Carian
March 12, 2021

Apakah Pendirian Muhyiddin Dalam Serangan Rais Yatim Ke Atas UNDI 18?

Yang Dipertua Dewan Negara, Tan Sri Rais Yatim meneruskan usaha sia-sia dengan cuba mencari alasan dan helah untuk mengatakan penurunan umur mengundi kepada 18 tahun tidak boleh berlaku.

Rang undang-undang "Undi 18" untuk meminda Perlembagaan telah disahkan oleh kedua-dua Dewan Parlimen pada tahun 2019 melalui suara dwiparti dan diwartakan, walaupun penurunan usia pengundian dan pendaftaran pemilih automatik dilaporkan hanya akan dilaksanakan bermula Julai 2021.

Rais mendakwa pembaharuan itu tidak praktikal kerana kononnya akan memakan banyak masa dan sumber.

Bagaimanapun, SPR telah menyatakan bahawa mereka yakin dapat menjalankan proses yang diperlukan.

Keadaan ini bermakna Rais tidak boleh menimbulkan keraguan terhadap kecekapan SPR.

Beliau juga harus menyedari bahawa RUU Undi 18 telah diterima, termasuk oleh anggota partinya sendiri, terutama anggota Parlimen yang saat ini menjadi Perdana Menteri.
Semakin jelas bahawa Rais hanya cuba mencari alasan supaya Undi 18 tidak dilaksanakan. Sekiranya itu yang dihajatkan, beliau harus memiliki keberanian untuk keluar dan mengatakannya kepada seluruh anak muda Malaysia.

Sekiranya beliau tidak berani, beliau harus menghormati Perlembagaan dan juga proses Parlimen. Beliau perlu menghentikan percubaannya untuk membantutkan pengukuhan demokrasi di negara kita.

Sementara itu, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin harus menjelaskan pendiriannya terhadap kritikan Rais terhadap reformasi Undi 18.
Saya mencabarnya untuk menunjukkan komitmen dan tidak membubarkan Parlimen sehingga proses pendaftaran pemilih automatik selesai dan rakyat Malaysia berusia 18 tahun layak untuk mengundi.

Saya dapati ada laporan yang mengatakan sebanyak 6 negeri belum mengubah Perlembagaan negeri mereka untuk menurunkan usia pengundian kepada 18 tahun.
Perubahan ini harus dilakukan secepat mungkin untuk mendukung pengukuhan demokrasi di Malaysia — disebabkan hal ini, Perdana Menteri perlu mempercepat pembatalan darurat untuk memudahkan proses ini.

Anak muda Malaysia, terutama kumpulan berusia 18 tahun, harus mengikuti serta menilai tindakan para politikus ini dengan berhati-hati, untuk mempersoalkan apakah demokrasi negara kita berada di tangan yang betul - apabila mereka boleh berbuat demikian.

NIK NAZMI NIK AHMAD
KETUA SETIAUSAHA PENGELOLA KEADILAN
AHLI PARLIMEN SETIAWANGSA

Related Posts
crossmenuchevron-up