Carian
May 25, 2022

Dengarlah Suara Rakyat Petaling Jaya Mengenai Lebuh Raya Bertingkat Yang Tidak Wajar!

Menteri Kerja Raya, Fadillah Yusof, tidak peka terhadap apa yang diperkatakan orang ramai mengenai Pembangunan lebuh raya bertingkat yang pesat.

Saya bersetuju bahawa kesesakan lalu lintas perlu diselesaikan dan perlu mencari jalan alternatif sama ada membanyakkan lagi pengangkutan awam. Pengangkutan awam adalah hak asasi orang ramai sama seperti hospital, sekolah, pusat rekreasi dan perpustakaan adalah keperluan kepada gaya hidup yang mampan dan sihat untuk semua. Pengangkutan awam adalah perkhidmatan sosial untuk rakyat.

Kajian AS menunjukkan bahawa bagi setiap USD1 yang dibelanjakan untuk pengangkutan awam ia akan membawa pulangan ekonomi sebanyak USD4. Pada masa yang sama, ia akan
membantu menjana pendapatan bagi perniagaan tempatan, pekerjanya dan kawasan kejiranan mereka.

Malangnya, kerajaan dan juga pemaju swasta rabun bagaimana mereka melihat perkembangan pengangkutan awam. Kami tidak memerlukan lebuh raya bertingkat dan jejambat bertingkat kerana ia tidak mengurangkan kesesakan lalu lintas tetapi hanya beralih dari satu kawasan kesesakan ke kawasan lain seperti yang kita lihat di India dan A.S.

Penyelesaian sedemikian adalah “pemikiran lapuk” dan kita perlu memikirkan perkara ini di luar kotak untuk membina sistem pengangkutan awam yang lebih mampan yang memberi perkhidmatan kepada ramai dan bukan hanya segelintir.

Satu contoh yang baik ialah laluan untuk MRT3 yang pada mulanya berhasrat untuk diarahkan di Bukit Gasing berketumpatan rendah dan bukannya meluaskan capaiannya untuk memberi perkhidmatan kepada kawasan berpenduduk tinggi seperti Taman Medan, seksyen 51 dan hab pembangunan Petaling Jaya Sentral.

Contoh lain ialah PJD Link yang telah kembali menghantui penduduk Petaling Jaya. Sebelum ini projek ini dilabel sebagai Kidex tetapi ditolak kerana mempunyai laluan yang tidak praktikal serta memotong kawasan kediaman dan komersial yang besar, menyebabkan banyak penduduk dan syarikat berpindah kerana pemerolehan harta secara besar-besaran diperlukan untuk memberi laluan kepada lebuh raya.

Setakat ini pemaju Kidex/PJD Link tidak menunjukkan kepada kerajaan negeri mahupun penduduk yang terjejas tiga daripada kajian wajib, iaitu kajian impak sosial, alam sekitar dan pengangkutan, yang diperlukan sebelum kelulusan sebarang pembangunan. Banyak mesyuarat, bantahan dan bantahan konkrit telah dibangkitkan untuk menghentikan PJD Link tetapi ia seolah-olah tidak dapat didengari, terutamanya dengan Menteri Kerja Raya.

Oleh itu, adalah pra-matang bagi Menteri Kerja Raya untuk meluluskan kerja-kerja pembangunan tanpa berunding terlebih dahulu dengan kerajaan negeri dan penduduk. Terdapat banyak cara untuk menyelesaikan masalah ini dan membangunkan satu lagi lebuh raya bertingkat adalah langkah yang salah.

Semua lebuh raya ini memerlukan kelulusan kerajaan negeri masing-masing setelah menunjukkan ia memenuhi 3 laporan di atas. Saya menggesa kerajaan negeri Selangor
menolak PJD Link dan mencari alternatif sistem pengangkutan awam yang mampan.

Satu mesyuarat perundingan antara kerajaan negeri, wakil rakyat dan penduduk akan berguna dalam menyelesaikan kedudukan Selangor di PJD Link Sistem pengangkutan bawah tanah/pintar akan membantu mengurangkan kesesakan, menyediakan akses mobiliti yang lebih besar untuk golongan muda, warga emas dan kurang upaya dan pastinya menyelamatkan bumi.

1. Membina sistem kereta api dan jalan raya transit bawah tanah yang pintar kerana ia akan mengurangkan kos pengambilan tanah, mempunyai sifar perobohan hartanah,
mengurangkan peralihan struktur dan utiliti sedia ada dan mengurangkan pencemaran semasa pilling dan pembangunannya.

2. Menyediakan bas awam yang lebih kerap dan terancang dan menggalakkan kesedaran orang ramai untuk menggunakan lebih banyak pengangkutan awam yang akan mengurangkan kesan karbon kita. Jadikan mereka seiring dengan sistem pengangkutan transit massa bawah tanah.

3. Menggalakkan kawasan bandar supaya dapat mengurangkan beban di pusat. Ini bermakna mempunyai pandangan jauh dan wawasan untuk membangunkan bandar, bandar dan kawasan perumahan baharu yang terancang dengan baik.

4. Menyediakan insentif mobiliti untuk kedua-dua penduduk, syarikat komersial dan perindustrian untuk menggalakkan mereka keluar dari pusat tersebut.

Jika hanya kerajaan dan pemaju boleh melakukan hanya empat perkara ini, kita sememangnya akan mempunyai persekitaran yang lebih sihat, kurang karbon dan persekitaran yang mampan untuk masa kini dan akan datang.

Maria Chin Abdullah

Ahli Parlimen Petaling Jaya

Related Posts
crossmenuchevron-up