Carian
May 11, 2021

Kerajaan Harus Telus Dalam Isu LCS

Isu Kapar Littoral Combat Ship (LCS) adalah salah satu daripada beberapa isu yang telah dibawa ke Jawatankuasa Pilihan Parlimen untuk Pertahanan dan Hal Ehwal Dalam Negeri ketika saya mempengerusikannya dari Disember 2019 – Disember 2020.

Kita mesti ingat bahawa LCS adalah salah satu perolehan pertahanan terbesar untuk peralatan baharu dalam sejarah Malaysia.

Jawatankuasa Penyiasatan Khas Tadbir Urus, Perolehan dan Kewangan Awam (JKSTUPKK) telah menyatakan bahawa LCS adalah salah pemerolehan yang bersifat vendor-driven di mana permintaan dan keperluan kontraktor mengatasi pengguna akhir, Tentera Laut Diraja Malaysia.

TLDM pada mulanya bersetuju untuk menggunakan reka bentuk Sigma yang dicadangkan oleh Damen Schelde Naval Shipbuilding dari Belanda, tetapi ditolak oleh Menteri Pertahanan ketika itu, Dato 'Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi atas permintaan BNS tanpa merujuk kepada TLDM pada tahun 2011. BNS menggesa penggunaan reka bentuk kelas Gowind oleh Naval Group France (NGF). TLDM juga pada awalnya menyatakan kekecewaannya di atas keputusan itu.

Penghantaran pertama dari 6 LCS seharusnya dilakukan pada bulan April 2019. Sebenarnya, pada bulan Disember 2020, kapal pertama itu hanya 59.79% lengkap walaupun sejumlah RM6 bilion telah dibayar.

Jika kita bandingkan dengan Mesir yang memesan empat kapal kelas Gowind pada tahun 2013, kapal pertama yang dipesan telah mula ditauliahkan pada tahun 2017. Ia hanya mengambil masa 36 bulan.

Indonesia sebaliknya memesan empat kapal kelas Sigma pada tahun 2010. Ini adalah permintaan asal oleh TLDM. Kapal pertama bertugas pada tahun 2017, dan kapal kedua bertugas pada tahun 2018.

Kerajaan hari ini memutuskan projek itu harus diteruskan oleh kontraktornya, Boustead Group melalui anak syarikat BNSnya. Pemilik saham majoriti Boustead adalah Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT). Sebelumnya, kerajaan menolak pilihan untuk melantik NGF sebagai "kontraktor penyelamat" untuk menyelesaikan sekurang-kurangnya 2 LCS.

Kabinet telah mengatakan bahawa ia akan mengenakan syarat-syarat yang mesti dipatuhi oleh Boustead Group. Namun, apakah syarat-syarat ini, bagaimana ia akan dilaksanakan atau akan membantu mempersiapkan projek (yang sepatutnya selesai pada akhir 2023) belum diperincikan.

Projek itu masih diteruskan walaupun BNS mempunyai rekod prestasi yang buruk dengan projek sebelumnya seperti Kapal Peronda Generasi Baru (NGPV), yang dilaporkan mengalami kelewatan penghantaran dan kos tambahan yang mengejutkan — perkara itu telah disiasat oleh Jawatankuasa Kira-kira Wang Umum Parlimen ke-11 pada tahun 2007.

Jawatankuasa Pilihan Parlimen untuk Pertahanan dan Hal Ehwal Dalam Negeri turut dimaklumkan oleh JKSTUPKK bahawa BNS telah membuat komitmen bertulis dengan pembekal pihak ketiga mengenai spesifikasi dan peralatan untuk LCS sebelum "surat setuju terima" (SST) dikeluarkan oleh kerajaan.

Situasi ini mempunyai pengaruh yang besar pada rekaan LCS yang disarankan oleh BNS kepada Kementerian Pertahanan, daripada pertimbangan dan keperluan TLDM sebagai pengguna akhir sebagaimana disebut di atas.

Kita harus ingat, keutamaan utama dalam perolehan pertahanan adalah mendapatkan peralatan terbaik untuk angkatan tentera kita. Dengan logik ini, keperluan tentera harus mengatasi keperluan syarikat atau kepentingan lain.

Walaupun TLDM akhirnya menyetujui spesifikasi LCS, tidak dapat dinafikan bahawa isu ini merupakan suatu preseden yang negatif. Kami juga telah diberitahu bahawa BNS telah membuat permohonan dan menerima pendahuluan lebih dari RM1 bilion daripada kontrak, di luar kebiasaan yang ditetapkan oleh Kementerian Kewangan.

Pengecualian telah dilakukan di atas permintaan Kementerian Pertahanan kerana keadaan kewangan BNS yang lemah walaupun pada peringkat awal. Maka masalah yang dihadapi LCS pada hari ini tidak akan berlaku jika prosedur kewangan biasa diikuti.

Selain itu, kami turut dimaklumkan dari pengurusan BNS sendiri bahawa hampir RM396 juta dari projek LCS digunakan untuk membayar hutang dan faedah berlaku dari projek NGPV. Perumpamaan mudahnya ini menjadi situasi gali lubang tutup lubang.

BNS juga telah mengambil pinjaman dari institusi kewangan untuk menguruskan aliran tunai untuk projek LCS, tetapi ini mengakibatkan perlunya membayar bunga sehingga RM571 juta pada Februari 2020, yang belum dirancang selama kontrak sedang dirundingkan.

Masalah aliran tunai BNS juga mengakibatkan kelewatan atau kegagalan membayar sejumlah OEM untuk projek LCS, menyebabkan penghentian kerja atau pembatalan penghantaran oleh OEM, sehingga menyebabkan kelewatan.

Ini adalah beberapa isu dari banyak isu yang dikatakan telah mengganggu projek ini.

Semua ini menunjukkan kegagalan pihak kerajaan pada masa itu untuk melakukan usaha sewajarnya terhadap kontraktor, sama ada dari segi kemampuan teknikal atau kewangannya untuk melaksanakan projek tersebut.

Kerajaan Perikatan Nasional yang ada sekarang ini menyusun kegagalan ini dengan meneruskan projek tersebut semata-mata berdasarkan "syarat" yang tidak diketahui yang telah ditetapkan oleh kontraktor.

Saya tidak menolak kemungkinan syarikat itu dapat mengatasi pelbagai kelemahannya.

Namun, keyakinan masyarakat dan negara akan lebih terjamin jika kerajaan dapat bersikap telus dan mengungkapkan apa syaratyang telah ditetapkan dan bagaimana ia akan memberi jaminan siapnya projek ini.

Kerajaan tidak boleh menggunakan hujah semua ini untuk kepentingan pekerjaan, vendor dan LTAT untuk meneruskan projek tersebut tanpa menggariskan perlindungan yang telah dilakukan untuk memastikan kontraktor akhirnya dapat menyiapkan projek itu.

Masalah aliran tunai juga menyebabkan kesukaran kepada OEM (yang akhirnya menjadi vendor) dan pekerja mereka. Kita tidak mahu LTAT menghadapi masalah reputasi yang ditimbulkan oleh isu LCS.

Apa yang paling penting, para pejuang Malaysia amat memerlukan peralatan yang lebih baik seperti LCS untuk mempertahankan sempadannya, terutama sektor maritim yang semakin mencabar.

Tanpa perlindungan yang betul, ketelusan dan komitmen terhadap amalan terbaik, Malaysia akan terjebak dalam isu yang tidak berkesudahan.

Perkara ini tidak boleh ditutup. Kerajaan ini berhutang banyak maklumat dan prestasi yang seperti 'dirahsiakan' daripada pengetahuan rakyat.

NIK NAZMI NIK AHMAD
AHLI PARLIMEN SETIAWANGSA

Related Posts
crossmenuchevron-up