Carian
July 22, 2022

RAKYAT RASA RASUAH TIDAK DITANGANI: KENAPA SPRM TIDAK DAKWA PESALAH DALAM SKANDAL RM1.5 BILION BANK PEMBANGUNAN?

Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Azam Baki baru-baru ini dilaporkan berkata kedudukan Indeks Persepsi Rasuah (CPI) negara yang makin merudum hanyalah persepsi dan bukanlah kedudukan sebenar keadaan rasuah di Malaysia.

Saya fikir kenyataan beliau itu adalah untuk mempertahankan rekod beliau yang menyaksikan CPI semakin merosot sejak beliau menjadi Ketua Pesuruhjaya sejak pertukaran Kerajaan Persekutuan dalam tahun 2020. Kedudukan Malaysia terus turun dari 62 (2017), 61 (2018), 51 (2019), 57 (2020) dan 62 (2021).

CPI membandingkan tanggapan masyarakat mengenai berleluasanya amalan rasuah di sektor awam di antara 180 buah negara di seluruh dunia.

Pada kedudukan terkini di paras 62 dari 180 buah negara, ia membayangkan rakyat negara ini merasakan amalan rasuah kebelakangan ini sudah sampai ke peringkat semasa skandal 1MDB memuncak dahulu (2017). Jika saya menjadi Azam Baki, saya akan meletakkan jawatan kerana di bawah kepimpinan saya segala usaha rakyat menolak rasuah seolah-olah sia-sia apabila rakyat merasakan keadaan sekarang tidak banyak berbeza dengan semasa skandal 1MDB memuncak.

Indeks ini penting kerana ia diterima pakai di seluruh dunia. Pelabur asing menggunakan indeks ini untuk menilai tahap rasuah di negara kita. Lebih penting lagi, ia satu-satunya kayu ukur yang paling bebas mengenai tanggapan rakyat terhadap amalan rasuah.

Kita tidak boleh salahkan rakyat biasa jika mereka merasakan amalan rasuah semakin berleluasa sehingga telah mencapai tahap 2017 ketika skandal 1MDB memuncak.

Tanggapan rakyat ini dibentuk dengan mengamati tindakan dan gerak-geri SPRM (terutamanya Ketua Pesuruhjayanya) dalam menangani skandal-skandal besar yang melibatkan berbilion wang negara. Walaupun ada saja ikan-ikan bilis yang ditangkap setiap hari, tanggapan rakyat mengenai amalan rasuah tidak akan berubah jika tidak ada tindakan terhadap jerung-jerung besar.

Dalam hal ini, saya mengikuti dengan dekat perkembangan usaha Bank Pembangunan Malaysia Berhad (BPMB) dalam usahanya untuk mendapatkan kembali sekitar RM1.5 bilion dana awam yang telah diselewengkan oleh peminjam-peminjam.

Ia melibatkan pinjaman-pinjaman kepada syarikat-syarikat yang mempunyai “kabel” besar dan diluluskan oleh pengurusan BPMB semasa Dato’ Seri Najib Tun Razak menjadi Perdana Menteri. Jumlah pinjaman RM1 bilion yang telah diselewengkan (termasuk dipindahkan ke akaun-akaun luar negara dalam kes-kes tertentu) adalah skandal terbesar dari sebuah bank pembangunan milik kerajaan dalam sejarah negara kita.

Media perniagaan membuat liputan meluas mengenai peminjam-peminjam berkabel besar ini dan usaha BPMB untuk mendapatkan kembali wang rakyat. Laporan-laporan menyebut urusniaga pinjaman dan ekuiti yang diluluskan BPMB semasa Najib menjadi Perdana Menteri, seperti berikut:

1) Pinjaman RM400 juta yang diluluskan dalam tahun 2012 kepada Aries Telecoms (M) Bhd
2) Ambil alih Syarikat Borcos Shipping Sdn Bhd melibatkan dana berjumlah RM337 juta. Syarikat itu jatuh muflis hujung tahun 2017
3) Pinjaman berjumlah RM450 juta kepada Asian Broadcasting Network (ABN) untuk melancarkan stesen TV berbayar. ABN ialah syarikat milik Kenneth Eswaran, seorang yang diketahui sangat rapat dengan Najib dan isterinya Rosmah Mansor
4) Pinjaman berjumlah RM305 juta kepada Nautical Resort Sdn Bhd dan Garuda Suci Sdn Bhd, dua syarikat milik Tan Sri Peter Sondakh yang juga sahabat baik Najib dan isterinya Rosmah Mansor

Kesemua dana rakyat berjumlah RM1.5 bilion yang lesap ini diluluskan semasa Najib merupakan Menteri Kewangan dan BPMB melaporkan terus kepadanya.

Saya telah membangkitkan pinjaman-pinjaman yang disyaki diselewengkan ini sepanjang saya menjadi Ahli Parlimen dari 2013 ke 2018. Isu ini saya bawa berkali-kali ke Parlimen dan dilaporkan secara meluas:

https://www.theedgemarkets.com/.../abn-loan-was-subject...

https://rafiziramli.com/.../rm305-juta-wang-rakyat.../

Kesemua kes ini adalah kes awam yang sepatutnya disiasat oleh SPRM sejak 2014 lagi tanpa pun perlu ada aduan.

Malangnya, saya bersimpati dengan pengurusan BPMB yang terpaksa mengambil jalan saman sivil untuk mendapatkan kembali dana rakyat ini kerana nampaknya tiada tindakan dari SPRM. Pengurusan baru BPMB nampaknya proaktif dengan mengambil jalan saman sivil dengan menyaman dan membekukan aset bekas CEO BPMB (pada ketika itu) dan 26 individu dan syarikat lain yang dituduh menyelewengkan RM400 juta pinjaman kepada Aries Telecom.

Tindakan BPMB ini wajar dipuji dan telah diberi liputan besar-besaran oleh media perniagaan:

https://www.theedgemarkets.com/.../bank-pembangunan-sues...

Yang saya pelik, setelah membaca bukti-bukti yang difailkan oleh BPMB melalui saman sivilnya, saya yakin bukti-bukti itu lebih dari cukup untuk SPRM mengambil tindakan jenayah terhadap pelaku-pelaku di bawah Akta SPRM. Lebih penting lagi, untuk memastikan tokoh-tokoh yang belum lagi dihadapkan ke muka keadilan, terutama yang rapat dengan Najib seperti Kenneth Eswaran dan Peter Sondakh juga disiasat sepenuhnya setelah syarikat mereka menyebabkan dana rakyat hangus.

Sudah tentu soalan paling utama: kenapa sehingga sekarang Najib, sebagai Menteri Kewangan yang menjadi bos kepada BPMB ketika itu belum disiasat oleh SPRM mengenai kes-kes ini apabila pinjaman-pinjaman itu kepada kenalan-kenalan rapat beliau?

Ini adalah perkara-perkara yang diperhatikan dan dinilai oleh rakyat.

Apabila kes-kes yang sudah jelas bukti-buktinya ini pun tidak diambil tindakan, sehingga BPMB terpaksa mengambil tindakan saman sivil untuk mendapatkan kembali dana awam, sudah tentu rakyat merasakan amalan rasuah semakin berleluasa di negara ini.

Sebab itu kalau saya Azam Baki, saya akan letak jawatan.

RAFIZI RAMLI

Related Posts
crossmenuchevron-up