Carian
July 1, 2022

Isu Harga Barang:Kerajaan Gopoh

Pendekatan dan langkah kerajaan dalam menangani isu harga barang sangat mengecewakan. Amaran krisis harga barang telah diandaikan oleh pakar kewangan dan pihak lain, melihat kepada keadaan ekonomi global dan bekalan barangan yang terlibat.

Tindakan kerajaan ‘bermain’ dengan premis subsidi dan harga siling menunjukkan kelemahan serta kegopohan kerajaan menghadapi isu ini.

Sekejap diumum ada subsidi, sekejap tiada subsidi. Sekejap diumum mansuh subsidi, sekejap umum ditarik semula. Sekejap diumum harga siling, sekejap diumum harga siling berubah-ubah.

Kesan polisi lemah kerajaan dan agensi ini tentulah besarnya kepada rakyat. Kuasa beli-dan-belanja rakyat tidak dapat dirancang baik. Peniaga dan pembekal terpaksa kerap menukar harga. Malah, keadaan akan bertambah teruk jika dibiar berlarutan.

Saya menggesa kerajaan menumpukan perhatian dan usaha kepada isu ini. Punca harga barang tidak menentu seperti kenaikan harga peringkat global dan masalah di peringkat pembekal perlu dikenalpasti.

Penyelesaian jitu dan kemas meliputi perancangan jangka pendek, sederhana dan panjang pula perlu dirangka dan dibentangkan kepada rakyat. Sebagai contoh, jika punca masalah harga ayam datang dari dedak ayam yang terpaksa diimport, maka usaha penghasilan dedak ayam tempatan perlu dipergiat.

Cadangan saudara Rafizi Ramli terkait pendekatan penggunaan stok penimbal untuk barangan berkenaan juga wajar dilihat sebagai langkah kawalan. Selain itu, sebagai kerajaan yang menggunakan slogan “Keluarga Malaysia”, saya melihat ada baiknya kerajaan melaksanakan pemotongan elaun terhadap Menteri, Timbalan Menteri dan penasihat-penasihat kerajaan yang ramai itu.

Saya gesa juga agar kerajaan ketepikan soal perebutan kuasa dan beri tumpuan kepada amanah dan tanggungjawab. Dalam waktu krisis begini, negara memerlukan sebuah kerajaan yang bijak mengurus halatuju, pentadbiran dan permasalahan dengan sebaik mungkin.

Syed Ibrahim Syed Noh
Ahli Parlimen Ledang

Related Posts
crossmenuchevron-up