Carian
March 28, 2022

Wanita KEADILAN Harus Diiktiraf Keberadaannya Dalam Kepimpinan Arus Perdana Dan Pembuat Keputusan Parti

1. Selari dengan Perlembagaan Parti Fasal 5.14 yang mengiktiraf martabat dan peranan wanita sebagai tonggak dan penggerak masyarakat, mengupayakan wanita untuk mencapai kesaksamaan dalam kepimpinan dan membuat keputusan dengan sekurang – kurangnya penglibatan tiga puluh peratus haruslah dicerakinkan dalam bentuk perlaksanaan dan kesungguhan.

2. Kita berbangga dengan realisasi ini apabila pengisian jawatan-jawatan penting dalam parti termasuk Pengarah Jawatankuasa Pilihanraya Pusat (JPRP) dan Pengarah Jawatankuasa Pemilihan Parti (JPP) diterajui oleh dua pimpinan Wanita yang keupayaan dan kebolehan mereka tidak disangsikan.

3. Apapun Majlis Pimpinan Wanita Pusat (MPWP) yang telah bermesyuarat baru-baru ini pada 25 Mac 2022, memutuskan untuk mengangkat suatu lagi keputusan yang besar yang pastinya akan menambah nilai kepada apa yang termaktub didalam perlembagaan parti ini.

4. MPWP dengan ini telah sebulat suara memutuskan untuk menamakan Ketua Wanita KEADILAN Pusat YB Hajjah Fuziah Salleh sebagai calon Naib Presiden dari Wanita dalam pemilihan parti yang bakal diadakan pada bulan Mei nanti.

5. Menyedari dan mengiktiraf keanggotaan Wanita melebihi 40% daripada 1.2 juta anggota KEADILAN serta semangat dalam mengimbangi suara Wanita dalam negara maka melalui Fasal 5.14 Wanita Keadilan juga merasakan sudah tiba masanya parti menterjemahkan jumlah representasi Wanita yang berada dalam barisan Majlis Pimpinan Pusat (MPP) memenuhi kehendak perlembagaan ini.

6. Ini seharusnya dilaksanakan dengan memastikan tidak kurang dari 7 orang pimpinan wanita yang mendapat undian tertinggi dalam pemilihan yang akan berlangsung kelak, secara automatik dimasukkan dalam barisan Majlis Pimpinan Pusat (MPP) yang menang bagi Sesi 2022 – 2025. Wanita KEADILAN menyeru semua perwakilan untuk sama-sama mengangkat agenda ini.

Nor Azrina Surip @ Nurin Aina
Setiausaha Wanita KEADILAN Pusat
Ahli Parlimen Merbok

Related Posts
crossmenuchevron-up