Carian
April 23, 2020

Perutusan Ramadhan al Mubarak 1441H

FB_IMG_1587650477453

 

 

 

 

 

 

 

 

Perutusan Ramadhan al Mubarak 1441H

Allah SWT berfirman dalam Al Quran:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

"Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa” (Al-Baqarah: 183)

Diperintahkan untuk berpuasa di bulan Ramadhan ini sebagai suatu amal yang diwajibkan kepada kita umat Islam. Mudah-mudahan kita dapat menyempurnakannya untuk mencapai darjat keimanan dan ketakwaan kepadaNya. Ini membawa maksud kita kembali ke satu fasa latihan dan pemurnian rohani. Kita juga diperintahkan agar menghindari diri dari segala tabiat atau kegiatan yang boleh membatalkannya.

Namun, seperti yang kita semua sedia maklum, sambutan dan suasana Ramadhan kali ini ternyata berbeda dari tahun-tahun dan dasawarsa yang sebelum. Cabaran dan kemelut yang kita hadapi hari ini adalah sesuatu yang luarbiasa dan tidak pernah kita alami sebelumnya. Tetapi saya yakin ia tidak mengesankan tingkat amal kita, malah akan terus memperkukuh iltizam dalam memperbaiki tahap ketakwaan kepada Allah SWT.

Penegasan untuk berpuasa datang dengan kesedaran umum supaya kita perihatin terhadap kesengsaraan dan penderitaan rakyat miskin. Puasa tidak hanya sekadar menahan lapar dan dahaga, tetapi ia menjadi suatu madrasah agar kita lindungi peribadi kita dari amalan-amalan bobrok seperti rasuah, faham perkauman sempit, penyalahgunaan kuasa, pembaziran dan ketidakadilan.

Semoga Allah SWT memberi kekuatan kepada kita untuk menghidupkan bulan suci ini dengan amal dan ilmu. Mewakili keluarga dan KEADILAN, saya ucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan al Mubarak kepada seluruh umat Islam di Malaysia.

 

 

ANWAR IBRAHIM

PRESIDEN KEADILAN

Related Posts
crossmenuchevron-up