Carian
January 7, 2022

Kegagalan Institusi Mekanisme Pengawasan SPRM

Kami, ahli-ahli Parlimen yang bertandatangan di bawah, merujuk kepada kenyataan akhbar yang dikeluarkan semalam oleh Tan Sri Abu Zahar Ujang (“Abu Zahar”) selaku Pengerusi Lembaga Penasihat SPRM, berhubung pemilikan berjuta-juta saham dan waran oleh Tan Sri Azam Baki, Ketua Pesuruhjaya SPRM.

Kami mendapati bahawa penjelasan Abu Zahar menimbulkan lebih banyak persoalan daripada menjelaskan sama ada pemilikan Azam Baki terhadap saham dan waran ini adalah kesalahan jenayah dan salah guna kuasa.

Nampaknya terdapat kegagalan institusi dalam mekanisme pengawasan SPRM yang perlu dirujuk kepada pihak atasan termasuk Parlimen untuk mencari penyelesaian.

Kami berasa kecewa kerana Lembaga Penasihat telah mencapai kesimpulannya hanya berdasarkan satu mesyuarat bersama Azam pada 24 November tahun lalu. Panel pengawasan SPRM sepatutnya bukan sahaja memanggil Azam tetapi sebaliknya menjalankan siasatan penuh dengan memanggil semua saksi dan mengumpulkan semua dokumentasi yang berkaitan.

Kami bertanya kepada Abu Zahar mengapa Lembaga Penasihat mengambil masa hampir 3 minggu untuk memberi maklum balas secara terbuka selepas isu ini dibangkitkan di Parlimen pada 16 Disember 2021 memandangkan kini kami tahu bahawa Lembaga Pengarah telah bertemu Azam pada 24 November. Abu Zahar berkata bahawa dia akan menjelaskan kepada orang ramai selepas bertemu Azam. Tanpa penjelasan yang munasabah untuk kelewatan itu, ini juga telah menjejaskan kredibiliti maklum balas Lembaga Pengarah.

Abu Zahar mengatakan bahawa semua aduan yang dibuat mestilah disertakan dengan bukti yang kukuh. Ini adalah pendekatan yang salah oleh mekanisme pengawasan SPRM.

Seseorang tidak boleh mengharapkan pengadu mempunyai kapasiti dan kuasa untuk mengumpul bukti kukuh. Ia sepatutnya memadai jika pengadu mempunyai beberapa bukti yang boleh dipercayai yang menimbulkan isu untuk disiasat.

Adalah menjadi tanggungjawab mekanisme pengawasan untuk melindungi integriti SPRM dengan melakukan siasatan menyeluruh untuk sama ada menunjukkan kesalahan itu berlaku atau pegawai yang dituduh tidak bersalah.

Kami ingin memperjelaskan satu perkara. Pemilikan saham dan waran oleh Azam bukanlah dakwaan semata-mata yang memerlukan bukti lanjut. Pemilikan saham adalah fakta yang tidak boleh dipertikaikan. Kami mendedahkan bukti kepada media pada 16 Disember di Parlimen dalam bentuk laporan tahunan syarikat senarai awam yang menunjukkan dengan jelas pemilikan oleh Azam dan abangnya Nasir.

Oleh itu, satu-satunya isu ialah bagaimana Azam menjelaskan kepemilikannya. Abu Zahar berkata bahawa Lembaga Pengarah menerima penjelasan Azam bahawa dia memegang semua saham dan waran untuk abangnya Nasir. Ini adalah fakta mengenai pemilikan saham.

Pada 2015 Azam memiliki 1,930,000 saham dalam Gets Global Bhd yang akan menelan belanja sekurang-kurangnya satu juta ringgit untuk dibeli. Kami bertanya kepada Abu Zahar -adakah Lembaga Pengarah melihat dokumentasi pergerakan wang ini dari Nasir ke Azam?

Bila ia berlaku? Adakah melalui pindahan wang atau bank draf atau cek? Mengapa Lembaga Pengarah tidak berjumpa Nasir untuk mengesahkan transaksi wang tersebut?

Pada 2016, Azam telah mengurangkan pegangan sahamnya kepada kira-kira 1 juta saham.

Adakah lembaga itu bertanya sama ada Azam menerima sebarang dividen daripada saham tersebut?Jika ya, adakah dia menyimpan wang itu atau memberikannya kepada Nasir?
Pada 2016, Azam juga membeli 2,156,000 waran dalam Excel Forces MSC Bhd. Dari manakah wang ini datang? Jika Abu Zahar kini mengatakan bahawa dia menerima wang daripada Nasir untuk membeli waran, mengapa Nasir membeli 3.728,000 saham dalam Gets Global Bhd atas namanya sendiri tanpa membeli melalui Azam?

Fakta ini menimbulkan keraguan besar pada versi Azam yang memerlukan siasatan penuh. Abu Zahar dan Lembaga Pengarah nampaknya mahu menutup mata dengan semua ini.

Abu Zahar juga berkata semua saham milik Azam telah dipindahkan semula kepada Nasir pada 2015 sendiri. Ini benar-benar bercanggah dengan fakta yang diketahui. Pertama, Azam masih memegang 1,029,000 saham dalam Gets Global Bhd pada 2016. Bukan itu sahaja, kini beliau juga memiliki 2,156,000 waran dalam Excel Force MSC Bhd. Semua ini jelasbercanggah dengan kenyataan Abu Zahar dan menunjukkan versi Azam memerlukan siasatan penuh.

Selepas 2016, Azam mahupun Nasir tidak terus memiliki saham yang dinyatakan di atas. Saham dan waran telah dijual dengan jelas. Adakah Lembaga menyiasat jejak wang? Ke mana perginya wang itu?

Semua soalan ini menunjukkan bahawa Lembaga Penasihat sepatutnya melakukan penyiasatan yang sewajarnya terhadap penjelasan Azam dan bukannya hanya menerimanya  dan gagal bercakap dengan saksi dan menyemak semua dokumen, jejak wang dll.

Walaupun kami menganggap versi Azam adalah benar, ia adalah satu kesalahan serius yang bertentangan dengan seksyen 25(4) Akta Industri Sekuriti (Depositori Pusat) 1991 untuk membenarkan orang lain menggunakan akaun saham anda untuk membeli atau menjual saham, boleh dihukum dengan jutaan ringgit denda dan penjara sehingga 10 tahun. Lembaga Pengarah juga telah mengabaikan isu ini yang mana penyiasatan penuh dengan input daripada Bursa dan Suruhanjaya Sekuriti akan diselesaikan.

Kami amat bimbang dengan kegagalan institusi mekanisme pengawasan SPRM yang dianggap wajar dimasukkan oleh Parlimen apabila bekas BPR distruktur semula ke dalam SPRM pada 2009.

Parlimen kini perlu campur tangan untuk cuba membangkitkan semula kredibiliti SPRM yang rosak.

Ditandatangani oleh:
1. YB Nurul Izzah Anwar - Permatang Pauh
2. YB Sivarasa Rasiah - Sg Buloh
3. YB Maria Chin Abdullah - Petaling Jaya
4. YB Syed Ibrahim Syed Noh - Ledang
5. YB Sim Tze Tzin - Bayan Baru
6. YB Fahmi Fadzil - Lembah Pantai
7. YB Hassan Abdul Karim - Pasir Gudang
8. YB Maszlee Malik - Simpang Renggam
9. YB Akmal Nasir- Johor Bahru

Related Posts
crossmenuchevron-up